mag.jpg
nosil.jpg
sdo_final.jpg
makigiaz_final.jpg
fylakas.jpg
pc1.jpg
farm.jpg

ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΡΤΟΠΟΙΟΣ - ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ Β' ΕΞΑΜΗΝΟΥ

Οι «Τεχνικοί αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής» είναι υπεύθυνοι για την προετοιμασία, το μαγείρεμα και την παρουσίαση των επιδορπίων, των γλυκών και των ειδών αρτοποιίας. Είναι εργαζόμενοι του τομέα της γαστρονομίας που μπορούν να παρασκευάζουν και να παρουσιάζουν προϊόντα ζαχαροπλαστικής – αρτοποιίας, συνήθως σε επαγγελματικό περιβάλλον.

Οι «Τεχνικοί αρτοποιίας– ζαχαροπλαστικής» είναι οι επαγγελματίες, οι οποίοι γνωρίζοντας την αρτοποιητική και ζαχαροπλαστική τέχνη, κάποια στοιχεία μαγειρικής καθώς και στοιχεία τροφογνωσίας και υγιεινής, εργάζονται στο εργαστήριο της επισιτιστικής μονάδας ή αυτοτελή μονάδα αρτοποιίας ή ζαχαροπλαστείο, επιμελούνται και οργανώνουν τη λειτουργία του αρτοποιείου - ζαχαροπλαστείου ή Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συστηματοποιημένου επισιτισμού (catering), προετοιμάζουν, παρασκευάζουν και παραθέτουν τα επιδόρπια και τα προϊόντα άρτου για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής.

Οι «Τεχνικοί αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής» πρέπει να έχουν υψηλό βαθμό εξειδίκευσης, προκειμένου να προσφέρουν υπηρεσίες που ικανοποιούν τις απαιτήσεις του κοινού σε αρτοσκευάσματα, γλυκά και αλμυρές μπουκιές, τα οποία οφείλουν να ανταποκρίνονται στους κανόνες υγιεινής.

 

Αρμοδιότητες/Καθήκοντα

Ο «Τεχνικός αρτοποιός – ζαχαροπλαστικής» ασκεί (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά) τις παρακάτω αρμοδιότητες/καθήκοντα:

   Συμπληρώνει τη λίστα παραγγελίας πρώτων υλών βάσει των προβλέψεων και παραγγελιών των πελατών,

   Ελέγχει την ποιότητα των πρώτων υλών για να διασφαλιστεί ότι πληρούνται τα πρότυπα της επιχείρησης ως προς τα χαρακτηριστικά τους,

   Επεξεργάζεται τις βασικές πρώτες ύλες και τα απαραίτητα συστατικά για την προετοιμασία προϊόντων (αλεύρι, βούτυρα, ζάχαρη, ζύμη, νερό, αυγά, κτλ.),

   Ζυμώνει ψωμί, κέικ, μπισκότα, αρτοσκευασμάτα, πίτες και άλλα προϊόντα με βάση το αλεύρι,

   Παρασκευάζει χειροποίητα ζαχαρώδη, σοκολατάκια, καραμέλες και άλλα προϊόντα ζάχαρης,

   Πλάθει ζύμες σε σχήματα που ορίζει η συνταγή,

   Ετοιμάζει επικαλύψεις σε αρτοσκευάσματα και προϊόντα ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας,

   Ζυγίζει τα γλυκά και τα αρτοσκευάσματα που πρόκειται να πουληθούν,

   Διακοσμεί τα αρτοσκευάσματα με γαρνιτούρες με ανάλογο food styling,

   Εξελίσσει τα ήδη παραγόμενα προϊόντα,

   Αναπτύσσει νέα προϊόντα για την επιχείρηση,

   Διατηρεί τους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης σε τάξη τηρώντας όλους τους κανόνες υγιεινής,

   Ελέγχει την καθαριότητα του εξοπλισμού και της λειτουργίας των χώρων πριν από την έναρξη της παραγωγής για τη διασφάλιση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία,

   Προτείνει σε πελάτες τεχνικές και γεύσεις για τούρτες, ψωμιά και γλυκίσματα,

   Τοποθετεί τα αρτοσκευάσματα ή γλυκίσματα στη συσκευασία πώλησης,

   Κοστολογεί τις συνταγές που προτείνουν ή τους προτείνει ο πελάτης.

 

Προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο ή τομέα

Το επάγγελμα του «Τεχνικού αρτοποιίας-ζαχαροπλαστικής» έχει ευρεία ζήτηση στον κλάδο του επισιτισμού (εστιατόρια), των κοινωνικών εκδηλώσεων (catering όπως γάμους, επαγγελματικά γεύματα) και της φιλοξενίας (ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια κ.ά.). Ο κλάδος του τουρισμού - επισιτισμού στην Ελλάδα θεωρείται από τους πλέον αναπτυσσόμενους και δυναμικούς κλάδους στην οικονομία. Οι αρτοποιοί - ζαχαροπλάστες εργάζονται είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε δικές τους επιχειρήσεις, είτε απασχολούνται σε άλλες επιχειρήσεις της επισιτιστικής βιοτεχνίας, του εμπορίου άρτου - ζαχαροπλαστικής ή του ξενοδοχειακού-τουριστικού τομέα, είτε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια στην αναπτυσσόμενη βιομηχανία άρτου - ζαχαροπλαστικής, καθώς και σε μεγάλες αλυσίδες του λιανικού εμπορίου.

Οι κάτοχοι διπλώματος της ειδικότητας «Τεχνικός αρτοποιίας- ζαχαροπλαστικής» μπορούν να εργαστούν σε επισιτιστικές μονάδες διαφόρων τύπων και μορφών, όπως (ενδεικτικά):

   Ανεξάρτητες επιχειρήσεις αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής, μικρές ή αλυσίδες: Αρτοποιείο, Ζαχαροπλαστείο.

   Τμήματα ή εστιατόρια αρτοποιίας – ζαχαροπλαστικής: Ξενοδοχειακών επιχειρήσεων (ξενοδοχεία, βίλες),

   Ανεξάρτητων επιχειρήσεων, όπως ταβέρνες,

   Κατασκηνώσεις αναψυχής (camping, παιδικές κατασκηνώσεις),

   Κρουαζιέρας (μεγάλα πλοία, κότερα),

   Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συστηματοποιημένου επισιτισμού (catering).

   Βιομηχανία τροφίμων: Εργαστήρια ζύμης, Εργαστήρια σιροπιαστών, Εργαστήρια γλυκών αλειμμάτων (μαρμελάδα, πραλίνα).

  Κοινωφελείς οργανισμούς, όπως νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, σχολεία, βρεφονηπιακούς σταθμούς, οικοτροφεία, συσσίτια δήμων-εκκλησιών-ΜΚΟ,

   Ένοπλες δυνάμεις.

   Lounges αεροδρομίων, τρένων και πλοίων.

Στοιχεία Επικοινωνίας

LOGO SAEK

 

Δημοσθένους 20, 

Νέα Σμύρνη, Λάρισα

ΤΗΛ. : 2410551904

e-mail: g2saeklar@sch.gr

Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης

Οργανισμοί

ypourgeio1

λογότυπο ΕΣΠΑ νέο