ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ - ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΑΣ (CHEF) Δ' ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Οι μάγειρες είναι εργαζόμενοι του τομέα της γαστρονομίας και μπορούν να παρασκευάζουν και να παρουσιάζουν τρόφιμα, συνήθως σε οικιακό ή εταιρικό περιβάλλον.
Οι αρχιμάγειρες είναι επαγγελματίες της γαστρονομίας με ταλέντο στη δημιουργία και την καινοτομία, που τους επιτρέπει να παρέχουν μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία.
Οι Τεχνικοί Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρες (Chef) είναι οι επαγγελματίες οι οποίοι, γνωρίζοντας τη μαγειρική, κάποια στοιχεία ζαχαροπλαστικής καθώς και την εστιατορική τέχνη, εργάζονται στην κουζίνα της επισιτιστικής μονάδας, επιμελούνται και οργανώνουν τη λειτουργία της κουζίνας, παρασκευάζουν και παραθέτουν τα εδέσματα για μικρές και μεγάλες ομάδες ατόμων σύμφωνα με τις καθορισμένες προδιαγραφές ποιότητας της επισιτιστικής μονάδας και με τα προβλεπόμενα επίπεδα υγιεινής.
Η παροχή υπηρεσιών επισιτισμού (παρασκευή και παράθεση εδεσμάτων) έχει ως σκοπό τη γαστρονομική ικανοποίηση των πελατών σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις ανάγκες τους και σε συνάρτηση με τους προκαθορισμένους στόχους της μονάδας εστίασης.
Ο Αρχιμάγειρας (chef de cuisine) είναι υπεύθυνος για όλη τη λειτουργία της κουζίνας (ή του μαγειρείου) και αποτελεί επίπεδο ιεραρχίας στο επάγγελμα του Μάγειρα.
Τα επίπεδα επαγγελματικής ιεραρχίας είναι τα εξής:
Αρχιμάγειρας (chef de cuisine),
Βοηθός Αρχιμάγειρα (sous chef),
Α΄ Μάγειρας/ισσα (chef de partie),
B΄ Μάγειρας/ισσα (demi chef), και
Γ΄ Μάγειρας/ισσα (commis de chef).
Αρμοδιότητες/Καθήκοντα
Ο «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef)» ασκεί (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά) τις παρακάτω αρμοδιότητες/καθήκοντα:
Α. Μεριμνά για την επάρκεια σε κατάλληλες πρώτες ύλες για την παρασκευή των εδεσμάτων σε συνεργασία με τον υπεύθυνο τροφοδοσίας και τον ιδιοκτήτη, διευθυντή της επισιτιστικής μονάδας.
Υπολογίζει τις ανάγκες της κουζίνας.
Ενημερώνεται για τις τιμές της αγοράς καθώς και για την ορθολογικότερη χρήση των πρώτων υλών.
Οργανώνει την προμήθεια των απαραίτητων και κατάλληλων πρώτων υλών.
Ελέγχει την ποσότητα των πρώτων υλών κατά την παραλαβή τους σύμφωνα με τις παραγγελίες.
Καθορίζει τα επίπεδα ποιότητας των απαιτούμενων πρώτων υλών σύμφωνα με τη στρατηγική και την κατηγορία της επισιτιστικής μονάδας.
Β. Φροντίζει για τη σύνθεση και την παρουσίαση του εδεσματολογίου της επισιτιστικής μονάδας –σε συνεργασία με τον εστίαρχο (maitre), τον Food and Beverage Manager και τον ιδιοκτήτη ή τον διευθυντή της επισιτιστικής μονάδας– καθώς και για την παρασκευή των εδεσμάτων.
Οργανώνει και καθοδηγεί τον τρόπο παρασκευής των εδεσμάτων.
Υπολογίζει τις κατάλληλες ποσότητες πρώτων υλών για την παρασκευή των εδεσμάτων.
Συντάσσει το πρόγραμμα εργασίας και ανάπαυσης του προσωπικού της κουζίνας.
Εκτελεί και εποπτεύει την παρασκευή των εδεσμάτων του μενού.
Προετοιμάζει τις πρώτες ύλες για την παρασκευή των εδεσμάτων.
Διαχειρίζεται το ανθρώπινο δυναμικό στον τομέα του.
Γ. Παραθέτει και γαρνίρει τα εδέσματα, αναγγέλλει την ολοκλήρωση της παρασκευής τους και επιμελείται την απρόσκοπτη λειτουργία της κουζίνας.
Οργανώνει τη σειρά παράθεσης των εδεσμάτων και παραθέτει τα εδέσματα.
Ενεργεί για την παράδοση των εδεσμάτων.
Φροντίζει για την καθαριότητα των σκευών σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.
Ελέγχει τη λειτουργία των μηχανικών μέσων και ενημερώνει τον υπεύθυνο συντήρησης.
Προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο ή τομέα
Οι κάτοχοι διπλώματος της ειδικότητας «Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας» μπορούν να εργαστούν σε:
Τουριστικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις φιλοξενίας
Επισιτιστικές επιχειρήσεις (εστιατόρια, ταβέρνες, ταχυφαγεία κτλ.)
Βιομηχανικές μονάδες
Εμπορικά καταστήματα
Ιδρύματα και κοινωφελείς οργανισμούς (νοσοκομεία, οίκους ευγηρίας, βρεφονηπιακούς σταθμούς, οικοτροφεία, συσσίτια δήμων, συσσίτια εκκλησιών, συσσίτια ΜΚΟ κτλ.)
Εκπαιδευτικούς οργανισμούς
Μονάδες των ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας
Μεταφορικά μέσα (τρένα, κρουαζιερόπλοια, πλοία ακτοπλοΐας κτλ.)
Επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών συστηματοποιημένου επισιτισμού (catering)
Οικίες (Private Chef).