Οδηγίες προς Εκπαιδευτές 2ου ΔΙΕΚ Λάρισας

1) Προσέλευση – Αποχώρηση

Υπογραφή στο παρουσιολόγιο των εκπαιδευτών, τουλάχιστον 10 λεπτά πριν την έναρξη του μαθήματος και παραλαβή του φακέλου του τμήματος. Συνεκτιμάτε στο ωράριό σας τον χρόνο που χρειάζεται για την συγκέντρωση των υλικών του μαθήματος σας. Πριν τη λήξη του μαθήματος, έλεγχος του εξοπλισμού, κλείνουμε τις όποιες συσκευές (Η/Υ, κ.ά.), τα παράθυρα, τα φώτα από τους χώρους που χρησιμοποιήσαμε.

 

 

Γενικά ελέγχουμε την κατάσταση της αίθουσας και του εργαστηρίου πριν και μετά το μάθημα και ενημερώνουμε οπωσδήποτε τη διεύθυνση του ΙΕΚ για τυχόν φθορές ή ελλείψεις. Με τη λήξη του μαθήματος, προσερχόμαστε στη Γραμματεία όπου γίνεται η παράδοση του φακέλου του τμήματος και υπογραφή στο παρουσιολόγιο των εκπαιδευτών.

2) Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης

Ι) Συμπλήρωση του απουσιολογίου

  • Ευανάγνωστα το όνομά μας, τον αριθμό των ωρών διδασκαλίας, το μάθημα, το ονοματεπώνυμο των απόντων καταρτιζομένων, καθώς και το σύνολο των απόντων σε κάθε ώρα και υπογράφουμε κάτω από αυτό.
  • Υπογράφουμε το σύνολο των ωρών που διδάσκουμε.
  • Δε μουτζουρώνουμε ούτε διαγράφουμε τις λανθασμένες αναγραφές. Αυτές διορθώνονται από το ΙΕΚ.
  • Η απουσία σημειώνεται με + και η παρουσία (μετά την απουσία) με –
  • Η λάθος απουσία με με αιτιολογία και μονογραφή όπως «καταχωρήθηκε εκ παραδρομής»
  • Έλεγχος των απουσιών : α) για την πρώτη διδακτική ώρα στο πρώτο δεκάλεπτο β) για τις υπόλοιπες διδακτικές ώρες, στο πρώτο πεντάλεπτο της ώρας.

ΙΙ) Κατά τη διάρκεια της κατάρτισης δεν επιτρέπουμε στους καταρτιζόμενους:

  • Να βγαίνουν από την αίθουσα χωρίς λόγο
  • Να καταναλώνουν καφέδες, αναψυκτικά, τρόφιμα κλπ.
  • Να χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο (το οποίο πρέπει να είναι απενεργοποιημένο)
    Να παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή του μαθήματος

ΙΙΙ) Φροντίζουμε για τη διατήρηση συνθηκών που εξασφαλίζουν την ομαλή διεξαγωγή της κατάρτισης.

3) Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων
Οι καταρτιζόμενοι καλό είναι να μην βρίσκονται στις αίθουσες και στα εργαστήρια.
Υπενθυμίζουμε στους καταρτιζόμενους να μην εγκαταλείπουν στις αίθουσες και στα εργαστήρια πολύτιμα αντικείμενά τους.

Το κάπνισμα απαγορεύεται στο κτίριο και στον αύλειο χώρο του ΙΕΚ.

4) Το μάθημα που έχετε αναλάβει στο ΙΕΚ, μπορεί να είναι:

Θεωρητικό (Θ): Γίνεται µόνο σε αίθουσες διδασκαλίας µε σκοπό την απόκτηση γνώσεων στο αντικείµενο της ειδικότητας. Στα θεωρητικά μαθήματα υπάρχει μόνο ένας (1) διδάσκων. Η εξέταση για τα θεωρητικά μαθήματα γίνεται γραπτώς.

Εργαστηριακό (Ε): Γίνεται συνήθως σε εργαστηριακούς χώρους ή εκτός ΙΕΚ. Στοχεύει στην εκµάθηση πρακτικών δεξιοτήτων.  Η εξέταση για τα εργαστηριακά μαθήματα γίνεται στους εργαστηριακούς χώρους, προφορικά, με εργασία (project) ή με συνδυασμό μεθόδων.

Μικτό (Μ): Γίνεται διακριτά τόσο σε αίθουσες διδασκαλίας όσο και σε εργαστηριακούς χώρους µε σκοπό την ταυτόχρονη θεωρητική κατάρτιση και την απόκτηση πρακτικών δεξιοτήτων. Σε περίπτωση που το θεωρητικό μέρος έχει ανατεθεί σε διαφορετικό διδάσκοντα από το εργαστηριακό, θα πρέπει να υπάρχει στενή συνεργασία.

Προσοχή!Παρακαλούμε να χρησιμοποιείτε την ακριβή ονομασία του μαθήματός σας στα έντυπα αλλά και στην ηλεκτρονική επικοινωνία (π.χ. Ειδικά Θέματα Φυσικής (Θ) κι όχι απλά Φυσική) διότι γίνονται παρανοήσεις.

5) Ο προγραμματισμός της ύλης κατατίθεται στη Γραμματεία την πρώτη εβδομάδα της κατάρτισης Για κάθε μάθημα, θεωρητικό ή εργαστηριακό, πρέπει να γίνεται ο προγραμματισμός της ύλης με ευθύνη του εκπαιδευτή.

6) Οι σημειώσεις παραδίδονται εγκαίρως στους καταρτιζόμενους σε ηλεκτρονική μορφή. Οι σημειώσεις που θα καλύπτουν είτε την ύλη όλου του εξαμήνου είτε την περίοδο ως την πραγματοποίηση της προόδου, πρέπει να έχουν παραδοθεί έως και 10 ημέρες πριν την πρόοδο.

7) Οι εξετάσεις προόδου μαθημάτων των καταρτιζομένων πραγματοποιούνται κατά την 7η – 8η εβδομάδα. Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας, για κάθε μάθημα η πρόοδος πρέπει να πραγματοποιηθεί αφού ολοκληρωθεί το 70% της ύλης ή πριν. Η κάθε πρόοδος μπορεί να διαρκεί μία ή δύο διδακτικές ώρες. Η διοίκηση του ΔΙΕΚ ορίζει το χρονικό διάστημα διεξαγωγής των προόδων.

Για τα θεωρητικά μαθήματα η εξέταση προόδου πρέπει να είναι γραπτή. Για τα εργαστηριακά μαθήματα, η πρόοδος μπορεί να πραγματοποιηθεί με προφορική εξέταση, με παρουσίαση ομαδικών ή ατομικών εργασιών (project) ή με άλλο κατάλληλο τρόπο. Η βαθμολογία μπορεί να κυμαίνεται από 1 ως 10 (δίχως δεκαδικά).

Η συμμετοχή στην εξέταση προόδου είναι υποχρεωτική για όλους τους καταρτιζόμενους. Σε περίπτωση απουσίας καταρτιζομένου από εξέταση προόδου για αποδεικνυόμενους λόγους ανωτέρας βίας ή σοβαρής ασθένειας, θα πρέπει να ενημερωθεί τόσο ο εκπαιδευτής όσο κι η διοίκηση του ΙΕΚ.

Οι καταστάσεις βαθμολογίας των προόδων πρέπει να παραδίδονται στο ΔΙΕΚ το συντομότερο δυνατό ενώ οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν γνώση των βαθμολογιών προόδου με ευθύνη του εκπαιδευτή.

Τελικές εξετάσεις

Η διάρκεια κάθε τελικής εξέτασης είναι δίωρη. Για τα θεωρητικά μαθήματα η τελική εξέταση πρέπει να είναι γραπτή. Για τα εργαστηριακά μαθήματα, η εξέταση μπορεί να πραγματοποιηθεί προφορικά, με παρουσίαση ομαδικών ή ατομικών εργασιών (project) ή με άλλο κατάλληλο τρόπο. Η βαθμολογία μπορεί να κυμαίνεται από 1 ως 10 (δίχως δεκαδικά).

Η διοίκηση του ΔΙΕΚ σε συνεργασία με τους εκπαιδευτές ορίζει το πρόγραμμα εξετάσεων. Η συμμετοχή στις εξετάσεις είναι υποχρεωτική για όλους τους καταρτιζόμενους. Σε περίπτωση απουσίας, ο καταρτιζόμενος βαθμολογείται με μονάδα (1).

Η τελική βαθμολογία κάθε μαθήματος προκύπτει από τον τύπο ΤΒ = 0.4 X ΒΠ + 0.6 X ΒΕ όπου ΤΒ ο τελικός βαθμός, ΒΠ ο βαθμός προόδου και ΒΕ ο βαθμός εξετάσεων. Σε περίπτωση που ο τελικός βαθμός για ένα μάθημα είναι χαμηλότερος από 5 κι ο μέσος όρος των μαθημάτων είναι υψηλότερος από 6, ο καταρτιζόμενος υποχρεούται σε επανεξέταση του συγκεκριμένου μαθήματος. Σε περίπτωση που ο τελικός βαθμός για δύο ή περισσότερα μαθήματα είναι χαμηλότερος από 5, ο καταρτιζόμενος υποχρεούται σε επαναπαρακολούθηση των συγκεκριμένων μαθημάτων (όποτε βέβαια υπάρξει η ίδια ειδικότητα στο συγκεκριμένο εξάμηνο).

Οι καταστάσεις βαθμολογίας των εξετάσεων πρέπει να παραδίδονται στο ΔΙΕΚ το συντομότερο δυνατό ενώ οι καταρτιζόμενοι λαμβάνουν γνώση των αποτελεσμάτων μέσω του πίνακα ανακοινώσεων με ευθύνη του ΙΕΚ.

8)Χρονοδιάγραμμα Εξαμήνου – Αναπληρώσεις

Στα ΔΙΕΚ, προβλέπεται η πλήρης διεξαγωγή όλων των ωρών κατάρτισης. Για κάθε μάθημα πρέπει να πραγματοποιηθούν 15 πλήρεις διδασκαλίες. Π.χ. αν για κάποιο μάθημα προβλέπονται 4 ώρες την εβδομάδα, θα πρέπει οπωσδήποτε να πραγματοποιηθούν 15×4=60 ώρες κατάρτισης.

Ως εκπαιδευτής/-τρια του ΙΕΚ, θα πρέπει να διεξάγετε όλες τις προβλεπόμενες ώρες σας. Αν όµως κάποια φορά για πολύ σοβαρούς λόγους (π.χ. λόγω ασθένειας) δεν είστε σε θέση να διεξάγετε το μάθημά σας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με τη διεύθυνση του ΙΕΚ  πριν την προβλεπόμενη ώρα έναρξης του μαθήματος, ώστε να υπάρχει δυνατότητα να αναρτηθεί σχετική ανακοίνωση. Σε κάθε περίπτωση το μάθημά σας θα πρέπει οπωσδήποτε να αναπληρωθεί. Οι ώρες αναπλήρωσης θα ορίζονται σε συνεννόηση με τη διεύθυνση του ΙΕΚ.

9)Συμπλήρωση – Κλείσιμο Βιβλίου Ύλης

Στο τέλος κάθε διδασκαλίας πρέπει να συμπληρώνεται το βιβλίο ύλης.

Την τελευταία ημέρα κατάρτισης για το μάθημά σας θα πρέπει να κλείσετε το βιβλίο ύλης με την σημείωση:

Κλείνεται σήμερα …./…./…….. το παρόν βιβλίο ύλης για το μάθημα ……………………………………. με την παρατήρηση ότι διδάχθηκε όλη η προβλεπόμενη ύλη από το Αναλυτικό Πρόγραμμα που ορίζει ο σχετικός Οδηγός Σπουδών της Ειδικότητας.

Ο εκπαιδευτής

(Υπογραφή)

10) Συνεργαζόμαστε  με άλλους εκπαιδευτές του τμήματος μας και με την Διεύθυνση του ΙΕΚ για θέματα σχετικά με τη συμπεριφορά των καταρτιζομένων, την κατάρτιση, την προμήθεια υλικών εκπαίδευσης, καθώς και την οργάνωση διάφορων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και επισκέψεων.

Ο Διευθυντής του 2ου ΔΙΕΚ Λάρισας

Δρ Δημήτρης Κολοκοτρώνης

 

 

 

 

 

 

 

Στοιχεία Επικοινωνίας

LOGO SAEK

 

Δημοσθένους 20, 

Νέα Σμύρνη, Λάρισα

ΤΗΛ. : 2410551904

e-mail: g2saeklar@sch.gr

Πλατφόρμα Τηλεκπαίδευσης

Οργανισμοί

ypourgeio1

λογότυπο ΕΣΠΑ νέο