ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΣΤΟΝ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ Γ' ΕΞΑΜΗΝΟΥ
Τα Στελέχη Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Υγείας είναι οι επαγγελματίας, οι οποίοι, εφαρμόζοντας τις αρχές της διοικητικής επιστήμης, της οικονομίας και των δημοσίων σχέσεων, παρέχουν κατά βάση επικουρική συμμετοχή σε όλο το πεδίο δραστηριοτήτων των φορέων/επιχειρήσεων του τομέα της Υγείας. Οι υπηρεσίες τους σχετίζονται τόσο με την οικονομική λειτουργία του φορέα/επιχείρησης όσο και με τη διοικητική υποστήριξη. Η εργασία τους στην οικονομική μονάδα που απασχολούνται εκτείνεται σε ένα μεγάλο φάσμα των δραστηριοτήτων της και έχει ως σκοπό την απρόσκοπτη λειτουργία του φορέα/επιχείρησης σύμφωνα με το προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο δραστηριότητάς.
Απασχολούνται σε όλα τα τμήματα των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών των μονάδων του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα και αυτό δημιουργεί εξειδικεύσεις λόγω των διαφορετικών αντικειμένων εργασίας κατά περίπτωση.Ανάλογα με την εμπειρία τους, το μέγεθος της επιχείρησης και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, έχουν πρόσβαση σε διάφορα επίπεδα ευθυνών.
Αρμοδιότητες/Καθήκοντα
Το Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα της Υγείας ασκεί (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά) τις παρακάτω αρμοδιότητες/καθήκοντα:
- Διαχειρίζεται τα παραστατικά εισπράξεων και πληρωμών του φορέα/επιχείρησης του τομέα υγείας.
- Συγκεντρώνει και επεξεργάζεται οικονομικά δεδομένα του φορέα/ επιχείρησης του κλάδου υγείας.
- Διαχειρίζεται την κίνηση των λογαριασμών προμηθευτών-πελατών και εκτελεί ταμειολογιστικές εργασίες.
- Παρακολουθεί, υπολογίζει, ταξινομεί, και συντάσσει έγγραφα που σχετίζονται με φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις του φορέα υγείας.
- Συγκεντρώνει και επεξεργάζεται στοιχεία φυσικών απογραφών των αποθεμάτων της επιχείρησης.
- Διενεργεί έρευνα αγοράς και συντάσσει διακηρύξεις και συμβάσεις για προμήθειες σε αγαθά και υπηρεσίες.
- Διαπραγματεύεται με τους προμηθευτές τους όρους συνεργασίας.
- Υπολογίζει τις αξίες των στοιχείων εργασίας και κρατήσεων και εκδίδει τα αναγκαία παραστατικά.
- Παρέχει διοικητική - γραμματειακή υποστήριξη στον Προϊστάμενο και το τμήμα του.
- Αξιοποιεί ποικίλα «εργαλεία» επικοινωνίας, προφορικής, γραπτής και ηλεκτρονικής.
- Διαχειρίζεται και διεκπεραιώνει την έντυπη και ηλεκτρονική αλληλογραφία του φορέα.
- Συλλέγει και διεκπεραιώνει αιτημάτων πελατών-ασθενών.
- Χρησιμοποιεί και ενημερώνει βάσεις δεδομένων άλλων φορέων και υπηρεσιών.
Προοπτικές Απασχόλησης στον κλάδο ή τομέα
Οι κάτοχοι διπλώματος της ειδικότητας «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα της Υγείας» έχουν ένα ευρύ πλαίσιο άσκησης του συγκεκριμένου επαγγέλματος. Ο τομέας της υγείας (ιδιωτικός και δημόσιος) στην Ελλάδα θεωρείται ένας από τους πλέον αναπτυσσόμενους και δυναμικούς στην οικονομία της χώρας μας. H συνολική χρηματοδότηση για τις δαπάνες Υγείας ως προς το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ανέρχεται τα τελευταία χρόνια περίπου στο 8%4. Αντιλαμβάνεται κανείς ότι σε ένα τέτοιο οικονομικό μέγεθος του ΑΕΠ δραστηριοποιούνται πλήθος επιχειρήσεων και οι επαγγελματίες «Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον τομέα της Υγείας» έχουν ένα ευρύ φάσμα οικονομικών φορέων στους οποίους μπορούν να απασχοληθούν.
Από την άλλη μεριά, η ταχύτατη ανάπτυξη της κοινωνίας της γνώσης και των νέων τεχνολογιών δημιούργησε την ανάγκη για απόκτηση νέων δεξιοτήτων από τους επαγγελματίες του κλάδου προκειμένου να εισέλθουν στην αγορά εργασίας.
Οι απόφοιτοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η συνεργασία, η ομαδικότητα και η ένωση των δυνάμεων με τους συναδέλφους τους, αποτελούν αρωγούς στην επίτευξη των στόχων της επιχείρησης και την εισαγωγή καινοτομιών στην παραγωγική διαδικασία.
Οι φορείς/επιχειρήσεις στις οποίες μπορούν να εργαστούν οι επαγγελματίες της συγκεκριμένης ειδικότητας στο δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα συνήθως είναι:
- επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και προϊόντων (εταιρείες εισαγωγών-εξαγωγών, διανομείς, εταιρείες χονδρικής κ.λπ.),
- επιχειρήσεις ηλεκτρονικού εμπορίου, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υγείας,
- οργανισμοί παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών και υποστήριξης (Ιδιωτικές εταιρείες, Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, τοπικοί οργανισμοί),
- Υπουργείο Υγείας και Υγειονομικές Περιφέρειες,
- δημόσια νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας,
- ιδιωτικά νοσοκομεία και Κλινικές,
- ιδιωτικά ιατρεία και πολυιατρεία,
- διαγνωστικά κέντρα,
- κέντρα Αποκατάστασης (Δημόσια & Ιδιωτικά),
- ασφαλιστικοί Οργανισμοί Δημοσίου (ΕΦΚΑ) και Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες,
- επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας (κατ’ οίκον νοσηλεία και αποθεραπεία, συμβουλευτική κατ’ οίκον ή εξ αποστάσεως),
- επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό υγείας (Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, ιαματικά κέντρα και κέντρα θαλασσοθεραπείας),
- επιχειρήσεις παραγωγής και εμπορίας φαρμάκων,
- οργανισμοί προνοιακού συστήματος κοινωνικής φροντίδας σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
- μη κυβερνητικοί οργανισμοί, φιλανθρωπικά ιδρύματα και εν γένει ιδρύματα που προάγουν την υγεία.